Hayatımda ilk defa reçel yaptım

30 Mar

Ve bu mutluluğu paylaşmak istiyorum. “Ne var bunda abartacak? Çok kolay,” diyebilirsiniz. Ama bana istediğiniz pastayı, keki yaptırın da ocak başında karıştırmaya ve beklemeye dayalı işler vermeyin. Hâlâ sakızlı muhallebiyi tutturamam; en başta kısık ateşte başlarım, sonra fenalık gelir altını açarım ve bir bakmışım gene dibi tutmuş:) Bir de ben her şeyi ölçerek yapmayı seviyorum. En anlamadığım konular; “Göz kararı” ve “kulak memesi kıvamı”. Reçelde de kıvam önemli, yaparken ciddi ter döktüm ve ailedeki büyükleri sıradan aradım: “Şimdi bu domates suyu gibi bir kıvamda, ama elma suyu kadar sıvı değil, hardala mı benzemesi lazım?”

Belki aranızda benim gibiler vardır diye de tarifi ekliyorum. Hepiniz reçel konusunda eksperseniz bile yazmak istiyorum. Ne de olsa, hayatımda ilk defa reçel yaptıııım!!!

Malzemeler

1 kg yafa portakalı

1 buçuk kilo toz şeker

1 limonun suyu

½ çay kaşığı limon tozu

Fındık kadar tereyağı

Yapılışı

1 gün önceden:

  • Portakallar yıkanıp, dış kabukları rendenin ince tarafıyla yer yer rendelenir. Mutfakta en önemli nokta, konsantre olmak. Ben bazen canımı sıkan bir şeye kafayı takıp, yaptığımı unutuyorum. Sakın siz de işe güce dalıp fazla rendelemeyin. İlkin Yenge dedi ki, ” Kabuğundaki parlaklık gidene kadar.” Ona göre 🙂
  • Portakallar mümkünse çelik bir tencereye konur, üzerini kapatacak kadar soğuk çeşme suyu eklenir ve 5 dakika kaynatılır. Sonra altı kapatılır ve su dökülür. Aynı işlem tekrarlanır.
  • 2 kere kaynattıktan sonra, üstüne soğuk su dökülür ve portakalların soğuması beklenir. Soğuduktan sonra 1 cm genişliğinde halkalar halinde kesilir. Sonra bu halkalar dörde bölünür.
  • Büyük bir tencerenin dibine portakallar bir sıra dizilir, üstüne biraz şeker gezdirilir ve gene portakallar dizilir ve gene şeker. Anladınız 🙂 Bitene kadar aynı sırayla devam edin ve kapağını kapatın. Bu günlük bu kadar.

Ertesi gün:

  • Portakalları sulanmış bulacaksınız. Kapağı bir daha hiç kapatmadan, orta ateşte kaynamasını bekleyin. Arada bir portakalları çok ezmeden tahta kaşıkla karıştırın. Kaynayınca altını kısın.
  • Bir çatal yardımıyla tereyağını tutup tencerenin kenarında gezdirin ve içine atın. Bu köpüklenmemesi içinmişşş.
  • Kısık ateşte arada bir karıştırarak kıvamın tutmasını bekleyin. Benimki 1 saat kadar sürdü. İşin bu kısmı biraz çileli. Kıvamını anlamak için bir kaşıkla porselen veya cam tabağın içine biraz suyundan koyuyorsunuz. Soğuyunca, eğer sıvı hali gitmişse, başardınız! Bir de tırnak üstüne koyma yöntemi varmış, top gibi oluyorsa hazırmış, ama onu hiç anlamadım 🙂
  • Kıvamı tutunca, içine limon suyunu ve limon tozunu aynı anda atıp karıştırın ve biraz fokurdatın.
  • Sıcakken kavanozlara dökün, hemen ağzını kapatın. Soğuyunca da buzdolabına koyun.

Bir sonraki hedefim pizza yapmak. Gwyneth Paltrow bu konuda uzmanmış. Eh, benim ondan ne eksiğim var? Litfen bu soruya cevap vermeyin…

Bir Yanıt to “Hayatımda ilk defa reçel yaptım”

  1. ilkin Mart 31, 2012 21:01 #

    Tebrikleeer, darısı diğer reçellerin başına:)

Yorum bırakın